10 tips om meer geld te verdienen met je stockfoto’s

geld-verdienen-met-stockfotosStockfotografie kan een geweldige manier zijn om wat extra geld te verdienen, je kunt er zelfs een fulltime baan van maken. Als je je wilt verdiepen in de (potentiële) lucratieve wereld van stockfotografie, zijn hier een aantal belangrijke tips en tricks om online meer foto’s te verkopen.

1. Weet wie je (potentiële) klanten zijn

Als je weet welke personen, organisaties of bedrijven geïnteresseerd zijn in een bepaalde foto of serie geef je jezelf een voorsprong. Je kunt hier zelfs al rekening mee houden bij het bepalen van je foto onderwerp, evenement of locatie. Vraag jezelf altijd af “wie kunnen deze foto’s gebruiken?” of “waar kunnen deze foto’s het beste voor gebruikt worden?”. Dit zorgt er voor dat je commerciële waarde creëert voor je foto’s.

2. Ken de basis en investeer in kennis

Je moet op zijn minst de basisprincipes van fotografie kennen. Gelukkig leven we nu in een tijd waarin je op eindeloos veel manieren je kennis kunt bijspijkeren, van cursussen, blogs tot gratis youtube video’s. Het nog nooit zo makkelijk geweest om je de basis van fotografie eigen te maken.

Ken je de basis? Investeer dan verder in je kennis want je raakt nooit uitgeleerd.  Leer van tutorials, blogs, video’s en andere fotografen. Dit zal helpen om de kwaliteit van je foto’s te verbeteren en het verhoogt je verkoopkansen.

3. Overweeg afbeeldingen gratis weg te geven

Hoewel het gratis weggeven van foto’s tegen de titel van dit artikel in lijkt te gaan, is het eigenlijk een heel goed idee. Veel fotografen hebben enorme hoeveelheden foto’s op hun harde schijf staan. Met de meeste foto’s gebeurt niets omdat deze bijvoorbeeld net niet goed genoeg zijn. Je kunt deze foto’s als marketingstrategie gebruiken en er een aantal gratis weggegeven.

Profielen met gratis foto’s worden veel vaker bezocht. Daarnaast zijn gebruikers van gratis foto’s verplicht je naam te plaatsen onder de foto of in het colofon. Dit zorgt voor meer naamsbekendheid en meer bezoekers op je profiel en website.

4. Originele onderwerpskeuze

Doe research om te peilen aan welke onderwerpen behoefte is. Ontwikkel je eigen stijl en wees niet de zoveelste fotograaf met een close-up van een bloem. Over het algemeen verkopen foto’s van mensen in alledaagse situaties het beste maar er zijn nog veel meer populaire onderwerpen. Hieronder staan een aantal voorbeelden van onderwerpen die goed verkopen:

 • Emoties (vrolijk, geluk, uitgelaten, verdrietig)
 • Onderwijs (kinderen op school / het schoolplein etc.)
 • Gezondheid
 • Gezondheidszorg
 • Openbaar vervoer
 • Natuur en landschap
 • Stadsbeelden en dorpsgezichten
 • Wonen (bezichtiging, huis met verkoopbord etc.)
 • Werk en inkomen (vergadering, beroepen etc.)
 • Actuele thema’s (nieuws, sport, politiek etc.)
 • Recreatie en vrije tijd (wandelen, waterpret etc.)
 • Nederlandse evenementen (koningsdag, bloemencorso, sinterklaas, elfstedentocht)
 • Overige typerende kenmerken van Nederland (molens, kaas, klompen, dijken, waterkeringen, cannabis, tulpen, fietsen)
5. Hou het simpel

Het moet in één oogopslag duidelijk zijn wat het onderwerp van je foto is. Vermijd objecten, mensen, e.d. die af kunnen leiden van het hoofdonderwerp van de foto. Anders ontstaat er een rommelige compositie waarbij storende elementen afleiden van het onderwerp.

6. Neem de tijd om trefwoorden/tags in te vullen

Probeer minimaal 10 trefwoorden in te vullen bij iedere foto. Neem hier de tijd voor. Hou je vast aan wat je direct ziet en weersta de drang om trefwoorden in te vullen met minder waardevolle informatie of kleine details. Bedenk altijd goed welke termen potentiële kopers van je foto zouden kunnen intikken tijdens het zoeken. Om je te helpen staan hieronder een aantal trefwoord categorieën die je kunt gebruiken om meer zoekwoorden te bedenken.

Trefwoord inspiratie
Direct: Trein, conducteur
Indirect: Openbaar, vervoer, reizen, controle, NS, eersteklas
Conceptueel: Gevaar, risico
Emoties: Vrolijk, uitgelaten
Locatie: Station, Den-Haag, Zuid-Holland
Tijd: Zomer, avond, zonsondergang

7. Upload alleen je beste werk

Iedere fotograaf heeft een flinke voorraad foto’s op zijn harde schijf staan. Weersta de neiging om maar zo veel mogelijk van deze foto’s te uploaden. Kwaliteit staat boven kwantiteit. Dit geld ook als je van een bepaald onderwerp een serie hebt gemaakt. Upload alleen de beste foto’s van een serie of onderwerp. Foto’s die het net niet tot de selectie hebben gered kan je eventueel gratis weggegeven zoals uitgelegd bij tip 3 van dit artikel.

8. Regel het portretrecht van foto’s

Als er mensen herkenbaar in beeld zijn bij een foto vergroot je je verkoopkansen aanzienlijk als je het portretrecht hebt geregeld. Je kunt het portretrecht vastleggen door geportretteerde mensen een vrijwaringsverklaring te laten ondertekenen. Het makkelijkste is om modellen vooraf een vrijwaringsverklaring te laten ondertekenen. Dit kan met een model release app of door altijd een vrijwaringsverklaring afdruk klaar te hebben in je camera tas. Wanneer de afgebeelde persoon jonger is dan 18 jaar dient dit formulier door een van de ouders te worden ondertekend.

9. Denk als een adverteerder

Stockfotografie wordt vaak gebruikt in de reclame wereld. Adverteerders willen vaak extra ruimte aan de zijkant van een onderwerp om tekst toe te voegen. Het is daarom niet altijd nodig om je foto bij te snijden. Daarnaast willen adverteerders geen logo’s of namen van andere bedrijven in de foto. Kijk naar je foto en denk na over wie het zou kunnen gebruiken en op welke manier het kan worden gebruikt.

10. Promoot je stockfotografie portfolio

Als je een website, blog of social media hebt maak hier dan gebruik van en promoot je stockfotografie portfolio. Heb je nieuwe foto’s geschoten? Plaats dan altijd een update op je website, social media of in je nieuwsbrief.

Klaar om je foto’s te verkopen?

Op Hollandpix kan je foto’s uit Nederland tonen en verkopen aan een internationaal publiek. Je kan per foto zelf de verkoopprijs bepalen en je ontvangt 55% van iedere verkoop. Vraag nu gratis een Hollandpix PRO account aan en sluit je aan bij dé foto marktplaats van Nederland.

 

Gratis Aanmelden

This post was written by Dick van Duijn

Wildlife and landscape photographer from the Netherlands, Noordwijk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *